Akta osobowe po zmianie przepisów w styczniu i maju 2019 r. Zakres przetwarzania danych osobowych.

Termin i miejsce szkolenia:  1 lipca 2019 r. w godz. od 9:00 do 14:00, siedziba Fundacji – Knurów, ul. Dworcowa 38 a.

Celem szkolenia jest przekazanie wiedzy z prowadzenia dokumentacji pracowniczej po zmianach w styczniu i maju 2019 r. ze wskazaniem błędów popełnianych na każdym etapie tego procesu oraz sposobie ich uniknięcia.

Adresaci: pracownicy i specjaliści z działu kadr i płac, HR, kierownicy, oraz wszyscy zainteresowani tematem.

Termin nadsyłania zgłoszeń do:     12 czerwca 2019 r.       290,00 zł netto
17 czerwca 2019 r.       300,00 zł netto
27 czerwca 2019 r.       310,00 zł netto

Cena zawiera: materiały szkoleniowe, zaświadczenia, serwis kawowy, catering

Szkolenie poprowadzi absolwentka Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego. Radca prawny, w 2007 r. wpisana na listę radców prawnych w Katowicach. Ekspert z dziedziny prawa pracy, były pracownik – specjalista ds. prawnych w Państwowej Inspekcji Pracy. Prowadzi Kancelarię Prawną gdzie zajmuje się obsługą prawną z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych jednostek samorządowych, ZOZ oraz podmiotów gospodarczych, prowadzi indywidualne sprawy sądowe przed sądami pracy. Wykładowca prawa pracy w Wyższej Szkole Biznesu Ośrodek zamiejscowy w Chorzowie, Wyższej Szkole Zabezpieczenia i Ochrony Pracy w Katowicach, Wyższej Szkole Biznesu w Dąbrowie Górniczej, Krajowej Izbie Doradców Podatkowych, Stowarzyszeniu Doradców Podatkowych. Doświadczony i wysoko oceniany trener, prowadzi szkolenia zarówno dla pracowników działów personalnych, jak i kadry menedżerskiej z zakresu prawa pracy, w szczególności dotyczących czasu pracy, wypowiedzeń umów o pracę, dyskryminacji, mobbingu oraz zakładowego funduszu świadczeń socjalnych.

PROGRAM:

1. Warunki skrócenia okresu przechowywania dokumentacji do 10 lat (raport informacyjny).
  2. Zasady przechodzenia na akta osobowe w formie elektronicznej.
  3. Odbiór dokumentów z papierowej teczki osobowej przez pracownika.
  4. Niszczenie dokumentacji z teczki osobowej.
  5. Nowe obowiązki informacyjne w stosunku do pracownika – związane ze zniszczeniem i odbiorem teczki.
  6. Nowa część D teczki osobowej – zasady prowadzenia.
  7. Nowa możliwość tworzenia części a1, b2, c1 i kolejnych.
  8. Obowiązki w zakresie wydawania kopii dokumentacji z teczki na życzenie pracownika.
  9. Rozciągnięcie wymogu poświadczania dokumentacji osobowej za zgodność na wszystkie zakłady pracy.
  10. Zasady dostosowywania teczek do nowych przepisów.
  11. Dane osobowe osoby ubiegającej się o zatrudnienie przetwarzane przez pracodawcę po 4 maja 2019 r.
  12. Dane osobowe i zakres przetwarzanej dokumentacji ZFŚS.
  13. Dane osobowe osoby pracownika przetwarzane przez pracodawcę po 4 maja 2019 r.
  14. Monitoring wizyjny.
  15. Monitoring poczty elektronicznej.

formularz zgłoszeniowy +oferta